I mitt skafferi – Chiafrön

image
Nu vill jag slå ett slag för en riktig superprodukt som finns i mina skafferigömmor; chiafröet. Denna lilla svarta pärla, som  ursprungligen kommer från Mexiko var huvudnäring när mayaindianerna och aztekerna behövde extra energi till fysiska ansträngningar så som vid strid och vid långdistanslöpning mellan byar. Detta frö hyllas bl.a.  i Christopher McDougals bok ”Born to Run”, där det springande Tarahumara-folket surplar i sig den egengjorda energidrycken Chia Fresca.

Vad är det då som gör chiafröna så speciella? Jo, de är rika på en hel rad näringsämnen så som antioxidanter, vitaminer och mineraler. De mest utmärkande näringsämnena är dock protein, omega-3 och kostfibrer. 18 av de 20 olika aminosyrorna finns tillgodosedda i detta frö och gällande omega-3 så motsvarar en matsked chia ungefär 75 gram lax.Fröna innehåller bra fibrer av den vattenlösliga sorten som både gynnar tarmfunktionen och hjälper till att hålla blodsockret jämnt.

Hur kan chiafrön användas i köket? Åh, på en massa olika sätt! De smakar inte särskilt mycket och passar därför till det mesta. Dess gelébildande fibrer gör dessutom chiafrön till en tacksam konsistensgivare i och med att de sväller i vätska. Jag avänder chiafrön när jag gör dessertpuddingar, i smoothies och emellanåt som äggersättning (1 chiaägg = 1 msk chiafrön + 3 msk varmt vatten, låt svälla i 10 min). Man kan vidare blanda chia i gröt, musli och fröknäcke. Enbart fantasin sätter stopp!

image

 En riktigt smaskig chiapudding som jag åt häromdagen. Recept kommer i veckan!

Sammanfattningsvis är  det inte konstigt att detta superfrö återfinns i mitt skafferi när det bl.a. innehåller:

 • 8 ggr mer Omega 3 än lax
 • 15 ggr mer magnesium än broccoli
 • 5 ggr mer kalcium än mjölk
 • 3 ggr mer järn än spenat
 • 3 ggr mer antioxidanter än blåbär
 • mer protein än i havre och vete
 • många vitaminer och mineraler
 • och är helt glutenfritt och veganskt

Finns det någon därute som också är chiafrö-frälst? Hur använder ni isåfall denna produkt?

5 reaktioner på ”I mitt skafferi – Chiafrön

 1. Jag är ny-chiafräst och sitter i skrivande stund och äter en sen chia-pudding gjord på chiafrön, mandelmjölk och lite vaniljsocker. Jag har testat att göra chiapudding både baserat på vanlig mellanmjölk, och nu mandelmjölk. Jag kan tycka att mandelmjölken är lite söt, men den ger helt klart bäst konsistens, i och med att den är lite fetare. Vilka olika sorters mjölk har du provat med, Anne, och vilka är godast?

  Gilla

  • Underbart, då är vi två:)! Har provat med framförallt kokosmjölk och havremjölk (bägge eko), men även mandelmjölk. Som du skriver blir mandelmjölken lite söt. Tycker nog eg bäst om kokosmjölk, den känns ännu lite fetare också. Men lämnar ju efter en liten kokostouch så det gäller att man gillar det:). I receptet på bilden använde jag havremjölk som eg inte smakar så mycket. Men det kan man ju ändra på genom att smaksätta med ex pyttelite salt, kanel, vaniljpulver och lime/citron (eller varför inte raw kakao?!). Bären o nötterna gör ju också sitt:). Man får nog helt enkelt prova sig fram efter smakpreferenser. Lägger iaf upp förslag recept i veckan! Kram

   Gilla

   • Jag känner att jag börjat vänja mig lite nu vid mandelmjölkens sötma, så nu gillar jag den faktiskt mer och mer. Första gången jag provade hade jag en banan till, och det var nog det som gjorde den alldeles för söt. Jag kan tänka mig att en riktigt sur och god apelsin skulle passa bättre…! Men jag tror ändå att jag provar havremjölk nästa gång jag handlar, jag smaksätter ändå gärna med lite vaniljsocker.

    Gillad av 1 person

 2. Ping: …och så slutet på dagen | pantarei

 3. Ping: I mitt skafferi – Açai | pantarei

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s