Väx mina små groddar!

 

image

Groddar på odling; mungbönor, alfalfa och gröna linser

När jag var liten så odlade jag krasse på hushållspapper. Det var en riktig höjdare att se de små fröna gro och förvandlas till det där gröna ätbara. Jag minns hur jag klippte av några skott, la på mackan och mumsade förnöjt, stolt över vad jag lyckats åstadkomma. Det där groddintresset föll dock bort någon gång på livets väg…Men nu har jag minsann återupptäckt mina forna dagars nöje med dunder och brak! Och den där barnsliga tillfredsställelsen över att se fröna växa är precis lika stor.

Groddar är ett fantastiskt livsmedel – en riktig hälsobomb. När frön fuktas med vatten, får värme, syre och börjar gro utvecklas nämligen de näringsämnen som plantan behöver den första tiden, dvs. innan den sätter rötter för att ta upp näring ur jorden. Groddarna är därför oerhört näringsmässigt koncentrerade och innehåller viktiga ämnen som mineraler, vitaminer samt protein. Dessutom tycker jag att färska groddar piffar upp de flesta måltider!

sunflower-1213754_960_720

Idag går det oftast att köpa groddar i vanliga mataffärer, men jag vill verkligen uppmuntra till att odla dessa godingar själv. Det är både enkelt, billigt och faktiskt ganska kul! Det enda som krävs är något att grodda fröna i, daglig ”sköljning” och lagom mycket fukt/värme. Jag slog på stort och införskaffade en speciell ”groddlåda”, men det funkar också bra med exempelvis en rymlig glasburk. Själva groddningen tar lite olika lång tid beroende på typen av frön, men ungefär 2-7 dagar. Exempel på vad som kan groddas är; alfalfafrön, linser, broccolifrön, mungbönor, krasse, quinoa, bovete och bockhornsklöver. Dessa gröna babyplantor kan ätas på många olika vis, jag brukar bl.a. piffa upp salladen, smoothien eller mackan.

green-456839_960_720


Någon annan som också mumsar groddar och kanske t.o.m. odlar själv?

Bilder från Pixabay.

8 reaktioner på ”Väx mina små groddar!

  • Åh, visst är groddburken bra!?! Eget ”avrinningssystem” och allt :). Broccolifrön provade jag precis innan jag lades in, definitivt något jag ska grodda igen. Vad glad jag blir över att du gillar bloggen! Den och alla fina människor som tar sig tid att läsa hjälper mig något enormt nu när jag är sjuk. Kram på dig

   Gilla

 1. CIAO ANNE TI SEGUO TUTTI I GIORNI E MI PIACCIONO I TUOI UTILI CONSIGLI SULL’ALIMENTAZIONE ! TI VOGLIAMO TANTISSIMO BENE SEI UNA GRANDE GUERRIERA 😉 UN SUPER ABBRACCIO !!!

  Gilla

 2. Funderar på att börja grodda jag med! Supertips! Du är så inspirerande. Tänker på dig fina Anne. Kramar från mig och Millie! (och Marc hälsar på håll! 🙂 )

  Gillad av 1 person

 3. Vi har precis en sådan där:) Vi groddar broccoligroddar och så brukar vi mixa det i en smoothie. Det säga vara supernyttigt! Men alla groddar är ju det som du skriver. Jag tycker också om att se de små fröna få liv sakta medan säkert, det är nåt med det där 😉 stor kram! Lotta

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s