I mitt skafferi – Açai

image
Då var det åter dags att introducera en vara ur mitt skafferi.
Tidigare har jag skrivit om bipollen och chiafrön, idag vill jag presentera superfrukten açai och dess pulver.

Ni som hängt med mig på bloggen vet att jag försöker äta saker som boostar mitt immunförsvar. Açaipulvret är en mycket koncentrerad källa till antioxidanter (som är viktigt förimmunförsvaret!) och hittade därför snabbt vägen till mitt skafferi. Pulvret i sig är gjort på açaibär, en blålila godsak som växer vilt på palmträd (i folkmun tydligen kallat för ”livets träd”) i Amazonas. Utseendemässigt påminner açai om blåbär.

acai

Açaibären har rätt kort hållbarhet och därför stöter vi oftast på det i annan form, exempelvis som pulver. Liksom bären är pulvret rikt på antioxidanter – upp till 6 ggr så mycket som i blåbär. Det innehåller vitaminerna B1, B2, B3, C och E, samt mineraler (bl.a. kalcium, kalium och järn). Inte nog med det så kan açai även skryta med sin mängd av omega 6, omega 9 och fibrer.

Att integrera açaipulvret i vardagskosten är inte särskilt svårt enligt mig. Smaken påminner om en blandning av blåbär och oliv (kanske lite choklad?) och pulvret ger en härlig uppiggande färg. Det kan exempelvis användas i smoothies, bakverk eller på gröten/yoghurten. Hoppas på att kunna lägga upp ett mumsigt açairecept inom kort! I övrigt kan det vara bra att veta att rekommenderad dos ligger på ca 1-2 tsk/dag. Ja, det var nog allt jag hade för nu om detta mystiska Amazonasbär.

Och givetvis  är jag nyfiken som vanligt – har ni kanske redan egna açaierfarenheter?

En reaktion på ”I mitt skafferi – Açai

  1. Ping: Goda nyheter och en grå liten krabat | pantarei

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s