Fredagsdippen

 

image

Förra veckan tipsade jag om grönkålschips som kan förgylla fredagsmyset. Den här kvällen är det dippskålen som ska få sin beskärda del i rampljuset. Grönsaksstavar i regnbågens färger och så olika röror. Här kommer några laktosfria recept;

Guacamole
2 avokado, 1 vitlöksklyfta, 1/4 gul lök (eller en schalottenlök), 1 msk limejuice.
~Mosa avokadon och blanda med finhackad lök. Pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt limejuice, rör runt och smaksätt ev. med salt och peppar.

Chilidipp
1 dl vatten, 2 dl pumpafrön (eller valnötter), 6-7 soltorkade tomater,  1 vitlöksklyfta, 1 röd paprika, ca. 2 cm färsk röd chili (eller chilikrydda efter behag), en nypa salt.
~ Blötlägg gärna pumpafröna/valnötterna (ca. 4-5 timmar). Blötlägg också de soltorkade tomaterna (ca. 30 min). Hacka paprikan och chilin. Mixa sedan alla ingredienser i en mixer eller matberedare.

Örtdipp
1,5 dl pinjenötter, 3/4 dl solrosfrön, ca. 1 dl vatten, 1 msk citronjuice, 1 tsk torkad basilika, 1 tsk torkad timjan, 1 krm salt
~ Mixa nötter, frön, vatten och citronjuice i en mixer tills krämen blir slät. Tillsätt kryddorna, blanda väl och ställ i kylen någon timme innan servering.

Hummus
1 burk kikärtor (400g), 1 msk citronjuice, 3 msk olivolja, 1 msk tahini (sesampaste – köpt eller hemmagjord), salt, peppar
~ Finhacka vitlöksklyftan och mixa med resterande ingredienser till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.

image

image

Önskar er en trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s