Raw food-bollar

image

Tänkte tipsa om ett väldigt lättbakat snack, nämligen raw food-bollar. Perfekta när energin börjar tryta eller sockersuget faller på. De innehåller ingredienser som gör gott för kroppen och är helt fria från socker, gluten och laktos. En höjdare helt enkelt. Dessa små godsaker kan göras i många olika varianter och här är det recept jag brukar använda mig av;

Ingredienser (ca. 8-10 st):
1 dl cashewnötter
1/2 dl mandlar
2 tsk nötsmör (t.ex. mandelsmör)
1 msk chiafrön
2 tsk nyponpulver (kan uteslutas)
1 tsk äkta vaniljpulver (kan uteslutas)
1 tsk rumstempererad kokosolja
ca. 1 dl valfria bär (t.ex. blåbär eller hallon)

Alternativ: Vill du ha extra syrliga bollar, så blanda i en gnutta färskpressad lime eller citron. Önskar du istället extra sötma så kan du tillsätta någon matsked honung, agavesirap eller 5-6 dadlar. Ibland har jag också någon matsked raw kakao i smeten för att få till en mer chokladaktig smak.

Gör såhär:
Blötlägg gärna nötterna några timme innan själva baket, de blir då lättare att mixa och dessutom frigörs näringsämnen som kroppen annars inte kan tillgodogöra sig. Använder du frysta bär så kan du låta dem tina i rumstemperatur och sedan hälla av vätskan (går också bra att baka med frysta eller färska bär). Mixa samtliga ingredienser (jag använde stavmixer) och rulla bollar utav smeten. Piffa gärna upp bakverken med någon typ av topping (t.ex. kokos, hampafrön, kakao, tranbärs- eller lakritspulver). Låt stå i kylen någon timme innan servering. Bollarna håller ca. 3 dagar i kylskåp och kan även frysas in.

image

2 reaktioner på ”Raw food-bollar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s