Falafel

image
Söndag=matlådefixande. En del av dagen lades i allafall på det, allt för att slippa ta itu med sånt i veckan när kraften tryter. Passade på att experimentera lite och resultatet blev dessa gyllene bollar. Glutenfri falafel som piffar upp morgondagens matlåda med besked. Rekommenderas!

Ingredienser (ca. 30-35 medelstora bollar):
6 dl kikärtor (kokade eller på burk)
1,5 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
3 msk citronsaft (efter behag)
1 msk olivolja
ca. 0,5 dl hackad bladpersilja (efter behag)
1 tsk koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
salt & peppar
1 msk psylliumfröskal (valfritt)
sesamfrön till garnering (valfritt)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 125 grader. Mixa kikärtorna med resterande ingredienser; hackad lök, pressad vitlök, olivolja, citronsaft, hackad bladpersilja, övriga kryddor och ev. psylliumfröskal (fiberhusk). Mixa tills blandningen blir någorlunda jämn, men den behöver inte vara helt slät (smaksak). Tillsätt vatten om det behövs. Forma bollar, rulla ev. i sesamfrön och grädda i ugnen i 35-40 min (tills falafeln fått en krispig yta, ska dock inte bli för torr inuti). Om du vill kan du även steka bollarna en snabbis när de varit i ugnen, detta för att bättra på såväl krisp som färg.

Servera med valfritt tillbehör och gärna en mumsig dippsås (t.ex. de här eller den här)

image

 Smaklig måltid! 

3 reaktioner på ”Falafel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s