Glutenfria mjölsorter

Det här med att försöka ersätta vanligt hederligt vetemjöl är inte alltid det lättaste. Jag har själv varit en av dem som irrat runt i mjöldjungeln på jakt efter glutenfria alternativ…det finns en hel uppsjö olika sorter! Dessutom har de glutenfria mjölen olika bakegenskaper och det brukar därför kunna vara lite klurigt att veta vilket mjöl som bör användas till vad. Det går liksom inte bara att ta ett vetemjöls-recept och ersätta med andra mjölsorter hur som helst. Sen blir de glutenfria degarna lite annorlunda, inte riktigt lika elastiska om man säger så. Dessa ”komplikationer” kan göra att ambitionen om att prova glutenfria mjöler aldrig förverkligas, det känns liksom enklare att hålla fast vid vetemjölet.  Men hälsofördelarna med glutenfria alternativ är många och för att ge lite hjälp på vägen genom den där snåriga djungeln, så tänkte jag introducera några sorter som jag själv använder mig av.

Bovetemjöl:
Bovete är faktiskt en ört och inte alls släkt med vete eller andra sädesslag (som namnet indikerar). Bovete mättar väldigt bra, det är rikt på mineraler som magnesium, zink och järn och har dessutom ett lågt glykemiskt index (GI), vilket innebär en långsam höjning av blodsockret. Mjölet är basiskt, näringsrikt och milt för magen. Kan användas till bakning, pajer, pannkakor, såser och redning. Har dock en aning bitter smak och passar därför inte alla. Kan med fördel blandas med andra mjölsorter som exempelvis ris- eller havremjöl.

Kokosmjöl:
Fiberrikt mjöl som även innehåller mineraler, antioxidanter och järn. Har ett lågt GI. Passar bäst till en söt deg/smet, men kan även användas vid exempelvis brödbak. Ibland har jag också lite kokosmjöl i smoothies för en tjockare konsistens och högre mättnadsgrad. Kokosmjöl sväller rejält när du blandar det med vätska, så följ recepten noga (vet av egen erfarenhet att det kan bli rätt torrt annars…).

Mandelmjöl:
Mandelmjöl är gjort på mald mandel och innehåller järn, fibrer och fleromättat fett. Jag använder mjölet i framförallt söta bakverk, smoothies eller pannkakor. Det är också gott att ha i pajer eller matbröd, då gärna tillsammans med exempelvis kokosmjöl.

Havremjöl:
Havre är ett smakrikt mjöl som påminner om vete i konsistensen. Denna mjölsort är rik på proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. Kan användas vid exempelvis bakning av bröd eller småkakor. Du kan baka med enbart havremjöl, men ett tips är att blanda med andra mjölsorter för att optimera dess bakegenskaper. Smaken är dessutom rätt så distinkt. Havremjöl är glutenfritt, men om det odlats eller behandlats nära vete/råg/korn så kan det finnas glutenrester kvar.

Sojamjöl:
Framställs av skalade, malda sojabönor och är framförallt rikt på högvärdigt protein samt fleromättat fett. Innehåller också mycket vitaminer och mineraler. Sojamjöl passar extra bra till pajer, bröd, vegetariska biffar och som redning i såser eller soppor.

Hirsmjöl:
Hirs tillhör växtfamiljen gräs, är ett av de äldsta sädesslagen och används som baslivsmedel i stora delar av världen. Hirsmjöl är näringsrikt och innehåller bl.a. magnesium, zink, kalcium, kalium, B-vitaminer som B6, B1 och B2. Smaken är rätt mild och gör sig bra i exempelvis bröd och paj. Ska vara hjälpsamt för oroliga magar.

Ett tips när du bakar med glutenfria mjölsorter är att tillsätta någon msk psylliumfröskal (eller fiberhusk). Psyllium är nämligen rikt på kostfibrer som binder vätska och bidrar till att degen blir mer sammanhållen (= lättare att knåda, kavla och forma). Psylliumfröskal ska även bidra till att bakverken blir saftigare och får längre hållbarhet.

Ovan nämnda mjölsorter är alltså exempel på vad jag använder, mandelmjölet är helt klart det som går åt mest. Har dock en del kvar att utforska och det finns även andra alternativ så som teffmjöl, kikärtsmjöl och amaranth. Så ännu är jag inte ute ur djungeln!

Hur är det med er – har ni några favoriter bland de glutenfria mjölsorterna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s