Glutenfritt bröd

image
Det är rätt sällan jag bakar bröd, men häromdagen fick jag lust att prova ett nytt glutenfritt recept. Måste säga att att det faktiskt blev en rätt så trevlig limpa som kommer förgylla veckans mellanmål. Här kommer receptet.

Ingredienser (ca. 12 skivor):
1,5 dl hirsflingor
4,5 dl hirsmjöl
3 tsk bakpulver
1,5 tsk havssalt
4,5 dl kolsyrat mineralvatten
1 msk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
3 msk valfria frön (t.ex. pumpa, solros, sesam)

Alternativ: Hirsmjöl (millet flour) kan vara lite svårt att få tag på eftersom det inte brukar finnas i vanliga matbutiker. Jag köpte det i en hälsokostaffär och om inte annat så kan man beställa det på nätet. Jag kan även tänka mig att det går att ersätta hirsmjölet med annat glutenfrittmjöl, som exemplevis teff- eller rismjöl. Har dock inte provat detta själv, så det görs på egen risk ;).

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda hirsmjöl, -flingor, salt och bakpulver i en skål. Vispa därefter ihop kolsyrat vatten, olivolja och äppelcidervinäger i en annan skål. Häll vätskan över de torra ingredienserna och rör runt tills du har en medeltjock smet.
Lägg ett tillklippt bakplåtspapper i en avlång form, strö 1,5 msk frön på botten och häll därefter i smeten. Toppa med resten av fröna. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda i ca. 50-60 min. När brödet är färdigt så ta ut det ur formen och låt det svalna på ett ugnsgaller (utan bakplåtspappret). Brödet håller i ca. 5 dagar och förvaras bäst på en torr och sval plats.

Ps. Vill också tipsa om smarriga glutenfria krutonger som piffar upp både soppor och sallader.

image

Gör såhär: Värm ugnen till 175 grader. Skär 3 skivor bröd (= 3 portioner) i tärningar. Blanda 3 msk olivolja + 2 msk vatten + 1 tsk valfria torkade örter (t.ex. rosmarin, basilika) + 1/4 tsk havssalt i en skål. Lägg brödtärningarna i oljeblandningen, rör runt och bred sedan ut tärningarna i en ugnsfast form.  Låt stå i ugnen tills de blir frasiga (ca. 30 min), kontrollera gärna var 5:e minut och rör om så att de blir jämnt gräddade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s