Kålknyten

Under sommaren har jag fått dille på kålknyten. Det låter kanske inte särskilt spektakulärt eller gudomligt eller så, men här hemma har de blivit ett återkommande inslag. Eventuellt lite väl återkommande om ni frågar Luca som numera suckar när han ser mina skapelser och säger ”inte de där bladen nu igen…”.  Men så är det. Jag gillar kål, jag gillar rullar, jag gillar röror. Och det är faktiskt en ganska fiffig rätt. Så denna fredag vill jag slå ett slag för mina små kålknyten.

image

Gör sårhär:
~ Du behöver savoykål (eller liknande kålblad) och en valfri fyllning.
Jag brukar antingen göra en tomat- och bönsalsa, en svampfyllning eller en toffuröra. Funkar nog med det mesta, så låt fantasin flöda!

~ Ångkoka lämplig mängd kålblad (ett blad = ett knyte).
Ångkokning kan exempelvis göras genom koka upp en liten mängd vatten i en kastrull, lägga bladen i en sil (av metall) och placera silen i/ovanpå kastrullen. Täck för med ett lock och ångkoka i några minuter tills bladen blivit någorlunda mjuka.

~ Låt bladen svalna. Lägg därefter i fyllningen och rulla ihop. Klart! Servera gärna med sallad och tillbehör som ris, quinoa, bulgur etc.

image

Min behändigt ångkoksinsats som införskaffades på en marknad i Italien. Tror att den finns i Sverige också, rekommenderas om du gillar ångkokning!

4 reaktioner på ”Kålknyten

  1. Aj, vad sugen på kålknutar jag blev nu! Hade jag inte haft en typ container zucchini med svamp och persilja i kylen hade jag sprungit till ica för kål:)))

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s