Fyra månader

Tiden går otroligt snabbt. Man kanske skulle kunna tro att fallet vore det motsatta nu när jag är sjukskriven, men ärligt talat så hänger jag knappt med. Jag tror det har med orken att göra – dagarna flyger när det finns allt mer energi och lust att göra saker. På senaste tiden har jag exempelvis dragits till köket. Det är lite underligt, för jag gillar inte att laga mat, men ändå har jag hamnat bland kastruller, formar och jäsande degar. Syrrans celler, är  det ni som har ett finger med i spelet? Skämt åsido, just nu är jag helt enkelt bak- och matlagningssugen. Inga komplicerade recept, utan enklast möjligast fast med utrymme för experimentlust. För att ge er några exempel:


Ett antal brödbak har det blivit, oftast med resultatet av en hurrande Luca. Fast de nyttigare skapelserna med mindre vetemjöl har mest mötts av skeptiska miner. 

Mandelmjölk. Så enkelt och så mycket godare än affärens! Bara att blötlägga 3 dl mandlar (gärna ca 12-24 h), skala dem, mixa med 1 liter vatten + lite salt och ev. valfri smaksättare som vaniljpulver, honung eller dadlar. Häll vätskan i flaska genom en sill/filter och vips så har du gjort din egna mandelmjölk! 

Ghee (= klarnat smör som bl.a. används i  indisk matlagning och har en hel del hälsofrämjande fördelar). Smakar lite nötigt, är perfekt att steka saker i eller ha som pålägg på de nygräddade bröden. Dessutom busenkelt att tillaga (recept finns t.ex. här). 

En kladdkakevariant utan gluten och vitt socker. En av mina favoriter som jag ständigt återkommer till när chokladsuget kräver sitt. 

Ja, jag har en tendens att gå all in. Luca klagar över frysutrymmet. Själv tänker jag att det är lika bra att passa på, för om jag känner mig själv rätt så går den här fasen troligtvis över snart. Hur som helst får det husliga fixandet karaktärisera statusen nu när fyra månader har gått sen stamcellstransplantationen. Mer ork, nyfikenhet och framförallt mer hår (bildbevis på frillan kommer framöver). Jag har trappat ner mina mediciner ganska rejält och det enda som kärvar är lite gvhd i munnen samt låga hb-värden. Visst krävs det ytterligare en tids återhämtning, men nu känner jag mig redo att lämna hemmets trygga zon och treva mig ut på äventyr. Nästa helg ska jag exempelvis åka tåg i flera timmar. Det ni! Vi går minst sagt mot ljusare tider.

5 reaktioner på ”Fyra månader

 1. Hej Anne!

  Har du några tips på böcker om antiinflammatorisk kost? Gärna med recept så att en får inspiration!
  Hälsningar / Anna

  Gilla

  • Hej Anna! Vad kul att du är nyfiken på antiinflammatrorisk kost. Här kommer två boktips som jag varmt kan rekommendera:

   – ”Food Pharmacy” av Lina Nertby Aurell & Mia Clas. Finns två stycken böcker, varav den ena består av i princip enbart recept. De har också en blogg som jag gillar med många recept, foodpharmacy.se.

   – Hälsorevolutionen av Maria Borelius. Bra bok som utforskar begreppet hälsa på ett spännande sätt. Hon skriver om bl.a. antiinflammatorisk kost och stressreducerande metoder. Finns en del recept och tips på hur man kan börja lägga om sin kost, är dock ingen ren receptbok.

   Sanna Edins böcker om antiinflammatorisk kost är också helt ok. Annan litteratur som jag inte ännu har läst, men är sugen på att kika i är:
   – ”Välj Hälsa” av Stig Bengmark (en läkare som verkar kunna mycket om tarmfloran och som samarbetar med ovanstående Food Pharmacy).
   – ”Förbättra din tarmflora” av Dr Michael Mosely
   – ”Hälsans skafferi” av Tiina Lindström Hälvä och Alexander Trivedi. Ska vara en receptbok.

   Hojta gärna till om du hittar någon annan bok du gillar, alltid trevligt med nya influencer. Lycka till med utforskandet! 🙂

   Gilla

   • Åh, tack så mycket för tipsen! Jag ska kolla in dem. Hittils har jag ”läst” receptboken av Food Pharmacy och lyssnat lite på deras pod.
    / Anna

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s