Praliner

Min experimentlust i köket håller fortfarande i sig. De senaste dagarna har det varit chokladinspirerade bakverk som gäller och ett av recepten fick mig verkligen på fall. Med betoning på verkligen. Så här kommer ett tips till alla sötsugna chokladälskare där ute! Lyxiga praliner med krämig, mousseliknande fyllning.


Den hemliga ingrediensen? Svarta bönor! Men låt inte detta avskräcka – Luca mumsade i sig två på raken med ett njutningsfullt ”mmmm”:ande. Och han är kräsen. Dessutom, hur fantastiskt är det inte med praliner som kan ätas som proteinrika mellanmål? Winwin-situation enligt min mening! Nu till receptet.

Ingredienser (ca. 15-20 praliner):
400g svarta bönor
3-4 msk honung eller agavesirap
1,5 msk kokosolja
1 dl kakao
1 dl russin eller dadlar
150 g mörk choklad
lite salt
valfri topping (tex. riven kokos, nötter, gojibär, frön)

Alternativ: Om du vill kan du smaksätta pralinerna med te.x. lite pressad apelsin, hallon eller något kryddmått vaniljextrakt.

Gör såhär:
Skölj bönorna. Blanda dem med honung/agavesirap, kakao, kokosolja (smält),  russin/dadlar och ev. smaksättning. Mixa med stavmixer eller i en matberedare, smeten ska vara jämn och klibbig. Låt sedan smeten vila i kylskåp ca 1 h. Rulla därefter bollar av smeten och doppa dem i smält choklad (tips; använd en tesked för att vända pralinerna i chokladen). Garnera med valfri topping och låt pralinerna stelna. Förvara i kyl eller frys. Enjoy!

2 reaktioner på ”Praliner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s