Hodgkins lymfom

_DSC0788_055

Hodgkins lymfom är en typ av lymfkörtelcancer som drabbar ungefär 160 personer i Sverige per år. Generellt sett är det alltså en ovanlig tumörform, men ändå en av de vanligaste hos barn och unga vuxna. Liksom vid all cancersjukdom innebär Hodgkins lymfom att det sker en okontrollerad tillväxt av celler. I det här fallet har vita blodkroppar (lymfocyter) skadats, som är viktiga för kroppens immunförsvar. Denna cancerform startar som regel i en lymfkörtel och sprider sig sedan till närliggande körtlar. Ibland angrips även  lungor, lever, mjälte och skelett.

Det vanligaste symptomet vid Hodgkins lymfom är att en eller flera av kroppens lymfkörtlar svullnar. Ibland är dessa svullnader synliga om drabbade körtlar finns i t.ex. halsen, ljumskarna eller armhålan. Körtlar i exempelvis bröstkorg syns däremot inte från utsidan men kan ge upphov till andfåddhet, hosta eller tryck i bröstet. Ungefär 30 procent av patienterna upplever även s.k. B-symptom i form av trötthet, nattsvettningar, viktnedgång eller feber.

Diagnosen Hodgkins lymfom ställs efter noggrann utredning med metoder som blodprov, lymfkörtelbiopsi (vävnadsprov), benmärgsbiopsi och radiologisk utredning (PET-scan eller CT). Via dessa metoder identifieras hurpass spridd sjukdomen är, vilket brukar benämnas med hjälp av 4 stadier. Den efterföljande behandlingen ser sedan något olika ut beroende på vilket stadium cancern befinner sig i. Cytostatika ges nästan alltid, men vilken typ och antalet kurer varierar. Inte sällan kombineras cellgiftsbehandlingen med strålbehandling. Stamcellstransplantation kan också vara aktuellt för patienter vars tumörer inte svarar helt tillfredsställande på annan behandling samt för de som får återfall.

Idag finns det effektiva behandlingsmöjligheter och de flesta som drabbas av Hodgkins lymfom blir helt botade. Prognosen är särskilt god om man är ung och om sjukdomen inte har hunnit sprida sig mycket när den upptäcks. Orsakerna till varför personer drabbas av denna cancerform är ännu okända. Man har identifierat riskfaktorer så som försvagat immunförsvar, vissa virusinfektioner (tex. Epstein-Barr-virus, dvs. körtelfeber) och reumatisk sjukdom. Vidare tycks det finnas en svag ärftlighet. Men ovanstående faktorer ger alltså långt ifrån hela förklaringen bakom Hodgkins lymfom.

Källor:
Blodcancerförbundets folder ”Maligna Lymfom” (2012)
http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=2802
http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/Malignt-lymfom/

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s