Min cancerberättelse

DSC_0579_054
Min cancerberättelse börjar i november 2013, med en knöl i armhålan. För en dag upptäcker jag plötsligt att det finns en utbuktning under vänster arm. Inget som gör ont eller är i vägen. Men likväl något som absolut inte brukar vara där. Jag blir inte särskilt orolig, men ringer ändå till vårdcentralen en vecka senare och får en tid ganska omgående. Efter diverse blodprov och några minuters läkarundersökning görs bedömningen att den 3*3 cm stora knölen behöver kontrolleras närmare. Så jag skickas på biopsi några dagar senare, där ett vävnadsprov tas. Vid det här laget har tankarna börjat snurra – jag vet ju att det kan vara cancer – men av någon anledning är oron faktiskt inte så stor. För jag är ju frisk och hälsosam, har alltid varit. Dessutom bara 26 år. Klart det inte är någon fara! Så jag njuter av några soliga semesterdagar i Barcelona, endast vagt påmind om knölen som numera finns under min arm.

Sen kommer jag hem och får det där telefonsamtalet från vårdcentralen. De vill att jag ska träffa överläkaren dagen efter. Den 11:e december tar jag därför en paus i arbetet, traskar den korta biten till vårdcentralen och får beskedet; jag har drabbats av cancer, Hodgkins lymfom. Kommer inte ihåg så mycket mer än att jag initialt reagerade förvånansvärt lugnt  (chockad…) och ställde några frågor. Sen när jag väl lämnat överläkaren och hans sterila rum så kom tårarna.

Mycket har hänt sedan den 11:e december år 2013. Jag gjorde en PET-scan kort efter beskedet och fick via den reda på att cancern spritt sig till lymfkörtlar i armhålan, halsen och mediastinum (området mellan lungorna). Läkarna försäkrade mig om att prognosen var väldigt god; cancern hade upptäckts tidigt, tumörerna var små och jag hade inga av de B-symptom som annars kan vara utmärkande för Hodgkins lymfom (tex. trötthet, feber, nattsvettningar, viktnedgång). I januari 2014 påbörjade jag cytostatikabehandling med ABVD och uppföljningen efter 2 månader visade att det knappt fanns någon canceraktivitet kvar i min kropp. Knölen var borta och det såg med andra ord väldigt lovande ut. Jag fick därför den kortare behandlingsvarianten bestående av cellgifter i totalt 6 månader, dvs. 12 gånger. Under detta halvår mådde jag ändå någorlunda bra. Givetvis var det sämre ibland; jag mådde illa, hade muskelvärk, var extra trött och fylld av diverse känslor. Men ett antal dagar efter varje behandlingstillfälle kändes kroppen ok igen. Jag jobbade 50-75%, tränade ibland, promenerade, träffade kompisar. Försökte i största möjliga utsträckning leva så som friska Anne hade gjort. Håret blev betydligt tunnare med tiden, men jag tappade inte allt och kände inget behov av att använda den peruk jag införskaffat. I mitten av juni gick jag ut från hematologen, illamående efter den sista cytostatikakuren men med ett gigantiskt leende på läpparna. Övertygad om att cancern var ett minne blott och att jag enbart skulle behöva återvända till detta ställe för kontroller.

Fem veckor gick och kroppen kändes piggare än på länge. Soliga dagar, grönska, bad, jobb, ingen cytostatika.  T.o.m. några kortare springturer i behaglig takt. Fylld av positiv sommarenergi gjorde jag den uppföljande PET-scanen. Den 31 juli besökte jag och min sambo åter hematologen, övertygade att Hodgkins inte längre härjade i min kropp. Men ibland blir det inte som man tänkt sig. Läkaren tittade på mig med bekymrad blick och berättade att resultatet tyvärr inte såg så bra ut – cancern fanns fortfarande kvar. Aktivitet syntes inte bara i lymfkörtlar på de ursprungliga ställena (armhålan, halsen och mediastinum), utan nu även vid njurarna. Min sjukdom hade avancerat från stadie 2 till stadie 3.

Med detta besked raserades min värld. För hur konstigt det än må låta var det just då, i det där läkarrummet, som jag insåg att jag var sjuk. Att jag hade cancer. Att Hodgkins lymfom som härjade i min kropp inte bara gick att ”vifta bort”, även om prognosen statistiskt sett är god.

I samband med återfallet förändrades min tillvaro totalt. Jag blev heltidssjukskriven, påbörjade betydligt starkare cellgiftsbehandlingar (DHAP) och genomgick slutligen en autolog stamcellstransplantation i oktober (2014). Utöver den medicinska behandlingen, så försökte jag hjälpa min kropps soldater att klara av denna kamp. Jag började äta en mer näringsrik, antiinfammatorisk kost och lade fokus på mental träning (så som meditation, yoga och avslappning). Månaderna efter transplantationen var tuffa, inte minst p.g.a. infektionskänsligheten och den mesta tiden spenderades sängliggandes.

I december (2014) var det dags för en ny uppföljning och då syntes återigen olycksbådande aktivitet på PET-scanen. Läkarna meddelade att behandlingen inte hade hjälpt, att cancern fanns kvar och att mina överlevnadschanser nu minskat drastiskt. Detta besked grusade allt mitt hopp och kämparglöd. Jag började inse att den här cancern kanske skulle bli min död. Men sedan hände det där som jag knappt vågat hoppas på. Efter en biopsi och en ny PET-scan visade det sig att aktiviteten som tidigare synts berodde på en kraftig virusinfektion, inte på cancern. Hodgkins lymfom härjade inte längre i min kropp!

Jag var behandlingsfri i nästan ett år, men med varierande körtelaktivitet på uppföljande scans. Mitt andra återfall bekräftades i december 2015. Efter det hade jag turen att bli en av tio svenskar som fick delta i en internationell studie och prova immunterapi (PD1-hämmaren Pembrolizumab/Keytruda).  Den interventionen gav mig en enorm livskvalitet, men kunde inte bota min cancer.  Maj 2018 påbörjade jag nya behandlingar (bendamustine+brentuximab/adcentris) och under hösten genomgick jag en allogen stamcellstransplantation med min syster som donator. Hennes stamceller finns nu i min kropp, dessvärre blev det inte den räddning jag hade önskat. I oktober 2019 fick jag ytterligare ett återfall och efter en sex år lång kamp är chansen till bot all mindre. Men jag hoppas fortfarande och vem vet –  miracles can happen.

Här på bloggen får ni ta del av min vardag och fortsatta strävan efter ett friskt, cancerfritt liv. Tankar om livet och vardagen med cancer blandas med resor, yoga,  recept, Italien och annat smått och gott. Välkomna!

Behandlingsöversikt
jan – juni 2014:
  ABVD (cytostatika)
aug – sept 2014: DHAP (cytostatika)
okt 2014autolog stamcellstransplantation (konditionering cytostatika BEAM)
dec 2015 – dec 2017: Pembrolizumab (immunterapi, via Keynote-87 studien)
maj – sept 2018 Bendamustine+Brentuximab (cytostatika+antikropp)
okt – nov 2018allogen stamcellstransplantation (reducerad konditionering med cytostatika Fludarabin + Melfalan)
nov 2019 – januari 2020: Gemzar/gemcitabin (cytostatika). Planen var att göra en DLI (Donor Lymphocyte Infusion) under våren, men den fick ställas in eftersom cellgifterna inte hade tillräcklig effekt.
februari 2020 – mars 2020: Pembrolizumab (immunterapi). Efter två behandlingar får jag en gvhd-reaktion och tvingas avbryta.
april 2020 – maj 2020: Brentuximab (antikropp). Behandlingen avbryts efter tre omgångar, p.g.a. att jag får en anafylaktisk chock av läkemedlet. Provtagning visar dessutom att behandlingen har tveksam effekt på cancern.
Maj 2020 – pågående: Nivolumab (immunterapi)

 

3 reaktioner på ”Min cancerberättelse

  1. Hej lever just nu i en sjukt jobbig tillvaro med min fru hon har gjort sin 4e cellgiftsbehandling och som vanligt helt kass första 6 dagarna.Vårat problem är att läkarna hittar inte modercancern vilket gör att en tror på lungan den andra på bröstet.tumörerna sitter i armhåla och hals.Vill veta hur det går med dig då detta är relativt nytt för oss (5mån).

    Gilla

    • Hej Mikael! Först och främst; förbannade jäkla cancer! Det gör ont att höra att ni drabbats och behöver gå igenom detta. Jag vet hur tufft det kan vara och för mig personligen har kontakten med andra drabbade blivit otroligt viktig. Jag har varit sjuk till och från under tre års tid och genomgått såväl cellgifter som autolog stamcellstransplantation. I nuläget får jag immunterapi via en forskningsstudie, vilket haft relativt god effekt på mig och just nu mår jag bra (behandlingen har ytterst få biverkningar). Läget är stabilt, men fortfarande väldigt ovisst och min läkare tror att jag kommer behöva byta behandling ganska snart i hopp om att kunna bli botad. Jag hoppas innerligt att läkarna hittar modertumören, att ni får bästa hjälpen och att du och din fru får må bättre snart! Tveka inte att fråga om du undrar över något. Stor kram till er båda

      Gilla

  2. Ping: Första 3 månaders kontroll – En annorlunda sommar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s